CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thank You For Dropping By & Feel Free To Be Part Of AGK

Wednesday, February 8, 2012

apa nak kata - bayo aje le

Semalam 7 Feb - hantar surat 'notis' drp Dr Dass kepada Dr Leong SY di Mahkota Hospital. Tindakan perlu dilakukan segera - kalau tak - masalah besar !

Rentetan stori - 6 Feb Mohd pergi check-up gigi dengan Dr Dass - untuk buat sikit tempelan gigi yang belubang...tu lah gamaknya kecik2 suka makan gula2 ke Mohd? Balik  je Mohd beritahu - Dr Dass beri surat  kepada Dr Leong - ada masalah besar. Untuk tak buang masa semalam juga pergi hantar surat tu. Dr Leong kata rupa2nya gigi geraham bongsu tumboh menyerong dan beri kesan kepada gigi atasnya - mesti kena operate buang gigi yang tumboh menyeget ni !

Mintak dengan Dr operate segera sebab nanti tak sempat sebab dah nak balik ke Sydney.Kalau apa2 hal berlaku di sana lagi  lah susah dan kosnya lagilah mahal !

8 Feb - Pukul 3 tadi operate lah dan buang gigi yang buat masalah yang tumboh tak ikut prosedur ! he3x....  selesai lah sudah masalah tu...appoinment cabut benang kat gusi yang dijahit hari Jumaat next week pulak.....Staf beri bil...tulis aje le kan - ok puan sila bayar di kaunter depan - berapa kena bayar?cuba teka.....kurang 10 sen - RM650 termasuk ubat......apa nak kata...bayo aje le - tibalah masa begini - kesakitan yang melanda tak dapat dibeli dengan nilai sebanyak mana yang dikeluarkan. Mahalnya harga sakit ini ! ( insuran tak cover sakit gigi...)


**** macam ni nak gi spital gomen ke spital swasta?....

18 comments:

atuk said...

Assalamualaikum Cikgu Sonata

perubatan bab gigi ni memang mahal
cabut gigi biasa ajer dah rm80

moga cepat sembuh

Nieda said...

Mahal tak apa tapi masa ada duitlah.

Kalau tak ada duit masa tu tak taulah nak buat apa. Bagi kredit kadlah jawabnya.

Melor said...

saya baca tampalan ini.

sonata anak kancil said...

w'salam Atuk -kalau anak jadi dr gigi - sure free ! nanti atuk boleh lah dapat rawatan percuma lagi terbaik ...

sonata anak kancil said...

Nieda - betul tu...standby kad jugak- kalau tak - mana nak cekau duit!

sonata anak kancil said...

Melor - tk sudi baca cite ni - cite melayan kerenah anak2...

NzA said...

mak aiiii....mahainya kak...kalau sy mengiggil juga tu nk byr..yg pnting mohd xalami masalah bila brada jauh diperantauan.....

mama ju, said...

Salam cikgu

Anak saya pun dah ada appointment utk operate gigi geraham tu. Hospital kerajaan jadi percumalah kot.
Dulu buat pendakap gigi swasta RM 4000!tak larat rasanya nak ke swasta lagi.

sonata anak kancil said...

Nza - apa nak kato...kalau tak - lg masalah - lagi byk nanti kena bayo bila dah jd big problem

sonata anak kancil said...

Mamaju - ini sebab dah tak sempat ke klinik kerajaan (lambat) - jd nak tak nak kena segera di swasta aje le - dulu anak sy buat pendakap kat kerajaan - free !!!

IMANSHAH said...

salam

belum pernah cabut gigi

sonata anak kancil said...

Imanshah - mesti gigi cantik tersusun rapi....

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

mmg rawatan berkainan gigi agak mahal kan.. itupun kalau swasta la.. hehe..

sy dulu pernah dptkan rawatan gigi di PPUM dari doc pelatih.. sambil dapatkan rawatan sambil dorang belajar mantapkan skill dorang.. sy cuma bayar daftar masuk je.. & kos jumlah rawatan lain yg kalau diluar beribu tp sy dpt percuma je.. & yg pasti.. semua gigi yg perlu di rawat & diperbaiki jadi cantik semula...

tp now sy dah tak pegi sana sbb sayang nak cuti.... tp skrg ni alhamdulillah sbb company tempat kerja bagi claim rawatan gigi hingga rm250 setahun.. so kalau ada apa2 masalah gigi.. pegi kat swasta jelah hehe..

sonata anak kancil said...

Madiha - bestnya company seperti ini ada claim rawatan gigi - guna aje le - kalau saya pun suka...jika nak cepat sy biasanya pergi swasta je & Dr yg sy selalu pergi ni memang sgt bagus (veteran) - sape2 takut cabut gigi - pergi jumpa Dr ni gerenti tak sakitlah !

azlina said...

assalamualaikum...
bab gigi ni memang mahal kalau tampal pun mahal sebab tu saya selalu kt kaunter sblm check gigi tanya dulu kalau cuci berapa...kalau cabut gigi geraham berapa...
rasanya yg mampu cabut gigi je lah rm 80 pun dh mahal sgt kat swasta...pasal kilinik gigi kerajaan cabut gigi kasar sgt kt sini...ubat bius dh hilang pun dia org main cabut je...mana tak meraung..

sonata anak kancil said...

Azlina - w'salam - di sini pun sama - tampal / cabut mahal kat swasta - klau gomen mmg lah free - tapi lambat - kena ikut turn!& kdg2 sakit !!! kalau dah sakit - mau nak tunggu? jika rasa2 boleh bayo kat swasta - gi swasta aje le...sy gi swasta je

Nida said...

Salam Kak Sonata...

Di NZ ni kos perubatan gigi 10 kali ganda mahal berbanding Malaysia. Bayangkan dulu Nida buat tampalan sementara, kosnya hampir RM500... kalau di Malaysia tampal sementara RM10 jer..huhu

sonata anak kancil said...

Nida - tu lah fasal kat sana mahal - Farahin pun kata macam tu...balik sini borong baju dan macam2 lagi