Sunday, October 17, 2010

sekiranya kita tak kenal @ tahu apa itu rempah ratus?







dulu2 masa dara sunti trangtangtang saya tak tahu rempah2 ni semua....tapi arwah emak akan beritahu ....ni lada kering , bawang ,kulit kayu manis , rempah itu ini sebagainya....untuk apa ni semua ??? kalau nak masak lauk ikan asam pedas ke atau apa2 lauk lah sekalipun - tak ade rempah2 bagai ni...maka tak sedaplah lauk tu kan.....anak2 ni kena ajar dan beritahu mende2 ni...............


zaman kuno @lampau  masa saya  nak mula berjinak2 nak mandai2 masak kat dapur.....nak tengok mak masak ape.....saya tak tahu beza mana satu kunyit hidup mana satu halia!!! mana satu lengkuas.....bila dah tua bangka  makin remaja meningkat dara   tiba masa berumah sendiri baru tahu lah mana satu kunyit hidup , lengkuas, halia, temu , macam2 lagi la.... sekarang saya gerenti ade segelintir anak2 perempuan  yang tak tahu ini semua.....hanya mereka yang suka practice makes perfect akan tahu ini semua !!!


sebahagian rempah ratus @ bahan untuk menyedapkan
 masakan lauk pauk yang diletakkan dalam guni


rempah ratus ni pulak diletakkan dalam bakul dan disandarkan pada nyiru ...
tahu apa itu nyiru? cari lah sendiri maknanya....ianya adalah sejenis alat - 
orang dulu2 buat letak beras nak pilih padi2 yang masih terdapat dapat beras yang nak masak jadikan nasi  - @ apa saje lah nak letak apa2 ....sekarang ni mana ade...semua main letak dalam dulang @ talam plastik - melainkan di kampung2 ade la lagi kan....wallahualam 




kedua2 ini semua adalah koleksi

FM SPICES 

20 comments:

  1. Salam Kak,

    Alhamdulillah, saya mengenalinya seawal usia 12 tahun... mak dah ajar dok kat dapur...

    ReplyDelete
  2. Salam kak sonata,
    Cantiknya... saya suka tengok spices tu. Fridge magnet ya kak? cantik..

    ReplyDelete
  3. ayo...sekarang ni semua ready made

    ReplyDelete
  4. dha kenal sikit2 tapi tak semua.. tak sempat masuk dapur sangat... hurm

    ReplyDelete
  5. salam sonata

    az kenal bila dah siapnya hehehhe

    ReplyDelete
  6. Atikah: tahniah ! macamana tinggi belajar @ keje -- kena tahu masak !!!

    ReplyDelete
  7. Indahhouse: Betul FM...cantik - jumpa kat Mydin

    ReplyDelete
  8. Imanshah : yang ready made tak best!!! cayo la...

    ReplyDelete
  9. Amira : gi selongkar kat dapur lama2 sikit

    ReplyDelete
  10. AyahZain : la tak thrill la...ni kes tahu ngap je !!! gi tengok mrs zain masak ape hari ni...sampai berbau ke sini

    ReplyDelete
  11. saya pun ada koleksi FM tu..hehe..kat Mydin ada jual


    p/s : saya susah betul nak bezakan sesetengah jenis ikan, macam sama je..hhaa

    ReplyDelete
  12. Salam cikgu,

    Eh eh...sama la FM kita. Saya beli kat kedai yg ada kat Medan Ikan Bakar Terapung Umbai..3@RM10.

    ReplyDelete
  13. Naman : lama lagi hidup...insyaAllah boleh lah bezakan macam2 ikan tu...kena rajin2 gi pasar !!!

    ReplyDelete
  14. Ummufaiz : saya jalan2 kat Mydin hari tu jumpa - berkenan - beli aje le ..."menyemak"kan pintu peti sejuk lagi....penuh dah...pantang jumpa yang unik ...

    ReplyDelete
  15. kawe suka masak pakai italian herbs... tak suka la kunyit2 ni... tambah pulak kunyit hidup, baunya semacaaam je... :)

    ReplyDelete
  16. salam..
    sy dah lama x memasak ni, dah makin lupa rempah bagai

    ReplyDelete
  17. Shifu : kunyit tu le yang baik sebagai ubat ! amboi2...tukar selera italian herbs pulok doh...yg penting ko berselera masak lah....

    ReplyDelete
  18. Maiyah : salam kembali...lama tak bersapa...semoga sentiasa ceria...tak masak tak pe la...nanti mintak anak masakkan untuk ibunya!

    ReplyDelete
  19. SALAM,
    YANG SELALU KE DAPUR AKAN KENAL REMPAH RATUS . YANG TAHU MAKAN JE, BIASANYA TAK BERAPA CAM DENGAN JENIS2 REMPAH RATUS NI. KADANGKALA YANG LELAKI LEBIH TAHU !

    ReplyDelete
  20. LuahFikiran : oleh itu sape2 pun kenalah rajin2 jengok ke dapur....baru tahu bahan ape yang diletakkan....

    ReplyDelete